Jun 1, 2010

...Cara Nak Download Subtitle...

kadang2 video yang diletakkan di Youtube tidak di hardsubbed(maksudnya video n subtitlenya xdisatukan)dimana bila kt download video subtitle nya xda...so ada software free boleh digunakan untuk download subtitle..


Re-edited

1.First of all download dulu software nya..bila dh download akan ada interface lah mcm kat ats ni

2.Langkah seterusnya,copy and paste link video youtube(contoh : http://www.youtube.com/watch?v=R9Bk00wOvBo ) anda(pastikan video tu subtitle nya x hardsubbed atau pastikan yg vid tu mmg ada subtitle berasingan[contohnya kt youtube video yg xhardsubbed, subtitlenya akan dpt kita tgk bila kita tkn button cc yg ada kt bwh vid]).
Paste link Google subtitles

3.Ok, bila dh paste link, tkn pd button Read.

4.Kemudian tekan pada button Go!...automatically Google2SRT akan generate subtitle dlm bntuk srt.

5.Skrg mskkn file srt yg digenerate oleh Google2SRT dan video yg nk diberi subtitle dlm 1 folder.

6.Langkah seterusnya plg mudah, right click then tkn rename(atau click n tkn F2) untuk renamekan file. The trick is to make the video and SRT file to have identical name...contohnya kalu nama vid nya mylove1, file srt nya pun kena dinamakan  mylove1.

7.Dah selesai hehe ^^

p/s: harap semua dpt fhm la ek...xfhm boleh tgglkn komen kt cni..

No comments:

Related Posts with Thumbnails